Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć

Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć

Kuchnia, diety

Wydawnictwo: Psychoskok
Liczba stron: 37
Rozmiar 3,6 MB
Data premiery: 2017-02-22
Tytuł: Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć
Autor: Pani Elżbieta
Wydawnictwo: Psychoskok
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 37
Data premiery: 2017-02-22
Rok wydania: 2017
Format: MOBI
Liczba urządzeń: bez ograniczeń
Drukowanie: bez ograniczeń
Kopiowanie: bez ograniczeń
Indeks: 21108952

zwierzyna. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa pani elżbiety. Latem — kaczki dzikie, zimą — zające stanowią podstawę jadłospisów na kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie — bo spieniężyć tego niema gdzie, nikt tego już jeść nie chce, a przechować się nie daje. Nie tu jest miejsce do szczegółowego opisywania całej procedury sterylizacyi; jest ona już dokładnie opisana w dwóch książeczkach „życia praktycznego“, mianowicie: „konfitury i kompoty“ i „jarzyny na zimę“. „zwierzyna — przeważnie przedmiot zbytku w mieście — w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć Pobierz mięsny. W taki sposób zakonserwowana zwierzyna może suchej, chłodnej i niezbyt widnej śpiżarni stać około 3—4 miesięcy. Sposoby przyrządzania.

Dnia następnego, czyli w 24 godziny, wstawia się słoje powtórnie do aparatu i sterylizuje 15 minut od chwili zagotowania. Poraz pierwszy gotuje się słoje przy temperaturze około 98° c., od czterdziestu minut do godziny. W teorji może się ona tak konserwować rok cały; jednak w mojej praktyce dobrych rezultatów, przy zbyt długiem trzymaniu, Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć Pobierz niemiałam.. W każdym razie należy ją możliwie szczelnie ułożyć w słoju i zalać po dokładnem wystudzeniu mięsa i sosu. Otóż tym gospodyniom przypominam, że w słojach-konserwatorach, — jak weck'a tak i krajowych, w niczem im nie ustępujących — zwierzynę już upieczoną lub uduszoną wybornie konserwować można. Ale już nawet po dwóch lub trzech miesiącach, po upływie sezonu na daną zwierzynę, staje się ona pożądanym przysmakiem.” . Każdą zwierzynę sterylizuje się już zupełnie przyrządzoną do podania, upieczoną lub uduszoną, z sosem, który się przy pieczeniu lub duszeniu uformował, lub też z sosem, zaprawionym mąką i śmietaną, pieczarkami itp.

Komentarze

Zostaw komentarz